Skutki uboczne chlorelli sporadycznie mogą wystąpić u osób mających skłonności do alergii lub z wrażliwym układem trawiennym. Chlorella jest jednokomórkową algą należącą do gromady zielenic, przy czym stanowi dotychczas najlepiej poznany i przebadany eukariont fototroficzny.

Skutki uboczne chlorelli

Chlorella jako suplement

Przed wykorzystaniem algi do celów suplementacyjnych konieczna jest obróbka jej ściany komórkowej, ponieważ jest ona niemożliwa do strawienia przez ludzki organizm. Obróbka ta polega na perforacji ściany, tak aby była możliwość uwolnieniu składników znajdujących się wewnątrz komórki. Chlorella stanowi alternatywne źródło białka oraz wielu cennych substancji, w związku z czym na skalę masową zaczęto ją uprawiać już w latach 60. XX wieku. Kolejną zaletą algi jest fakt, iż może wzrastać nawet w niekorzystnych warunkach. Okres produkcyjny obejmuje kultywację, wysuszenie, a następnie sprzedaż pod postacią tabletek, proszku, kapsułek bądź ekstraktów.

Skład chemiczny

Wykazano, że suplementy diety zawierające chlorellę są bogatym źródłem związków fenolowych oraz luteiny, ponieważ gwarantują 40% dziennego zapotrzebowania dla organizmu na ten związek. Dodatkowo wykazują dużą zawartość beta karotenu, będącego prekursorem witaminy A, a także ponadprzeciętne stężenie chlorofilu alfa. Chlorella posiada w sobie także błonnik.

Pozostałe składniki chlorelli:

  • białka oraz aminokwasy;
  • niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • nukleotydy;
  • witaminy, w tym: A, B1, B2, C, D, B6 oraz K;
  • minerały, w tym: wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, cynk, sód, potas oraz fosfor;
  • polisacharydy.

Tak bogaty skład zapewnia skuteczne uzupełnienie makro- oraz mikroelementów w codziennej diecie człowieka.

Jakie właściwości wykazuje chlorella?

Chlorella wpływa korzystnie na większość układów organizmu. Wspomaga odporność, ponieważ pobudza produkcję makrofagów i aktywność komórek NK. Dodatkowo oczyszcza organizm z metali ciężkich czy toksyn, gdyż owijając się wokół nich uniemożliwia wchłanianie tych substancji przez organizm. Śladowe ilości szkodliwych związków można współcześnie znaleźć w wielu produktach spożywczych, w tym przede wszystkim w dużych rybach.

Zobacz również: Objawy oczyszczania organizmu

Po drugie, chlorella chroni organizm przed nowotworami, a także wspomaga ich leczenie. Wysoki poziom chlorofilu ochrania organizm przed promieniowaniem ultrafioletowym wykorzystywanym przy usuwaniu radioaktywnych cząstek z organizmu. Algę tą wykorzystuje się również często w kosmetologii, ponieważ neutralizuje nieprzyjemny zapach potu czy nieświeży oddech. Ponadto poprawia stan skóry i jej przydatków. Warto wspomnieć, że wpływa również korzystnie na układ pokarmowy. Przyspiesza bowiem rozwój przyjaznej flory bakteryjnej jelit.

Pozostałe właściwości chlorelli:

  • regeneracja tkanek, przyspieszanie gojenia się ran i uszkodzeń skóry;
  • ochrona przed miażdżycą naczyń krwionośnych;
  • obniżanie cholesterolu LDL;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe;
  • wspomaganie metabolizmu;
  • spowalnianie starzenia się skóry;
  • zmniejszanie stresu oksydacyjnego.

Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową bioalgi

Skutki uboczne chlorelli

Jak w przypadku każdego produktu spożywczego mogą pojawić się skutki uboczne. Ryzyko ich wystąpienia jest jednak niewielkie, ponieważ chlorella przeważnie jest bardzo dobrze tolerowana przez ludzki organizm. Wspomniane skutki uboczne wiążą się przede wszystkim z reakcją alergiczną po spożyciu i mogą wystąpić u osób bardzo wrażliwych. Są to:

  • efekt światłouczulający, głównie w przypadku osób wrażliwych na słońce;
  • wzdęcia;
  • biegunka;
  • uczucie ociężałości;
  • trądzik;
  • skurcze brzucha;
  • zielone stolce.

Wymienione objawy ustępują stosunkowo szybko. Znikają całkowicie w momencie, gdy organizm oczyści się i nie pozostaną w nim ślady spożytej algi. Jeśli nie występują przeciwwskazania do spożywania chlorelli, a organizm nie reaguje negatywnie po jej spożyciu, warto zdecydować się na regularną suplementację. Przemawia za tym bogaty skład chemiczny chlorelli, a także liczne korzyści dla organizmu podczas jej spożywania.

Podsumowanie

Długotrwałe i regularne suplementowanie algi wpływa niezwykle korzystnie na wiele układów organizmu, dlatego nie warto niepokoić się możliwymi skutkami ubocznymi, jeśli nie ma podstaw do ich wystąpienia. Warto wiedzieć, że skutki uboczne może wywołać każdy produkt możliwy do spożycia, nie pomijając warzyw czy owoców. Objawy niepożądane po spożyciu chlorelli pojawiają się bardzo rzadko, głównie u osób wrażliwych, wykazujących alergię na algi.

Bibliografia

  1. Barkia I., Saari N., Manning S., Microalgae for High-Value Products Towards Human Health and Nutrition, Marine Drugs, 5/2019.
  2. Gumeila E., Szulińska M., Bogdański P., Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, Forum Zaburzeń Metabolicznych, 4/2013.
  3. Lazur J., Szewczyk A., Jękot B., (i inni), Suplementy diety zawierające chlorella vulgaris źródłem związków fenolowych i luteiny, XXIII Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego, Kraków 2017.
  4. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.