Wiele osób zastanawia się, jakie posiada właściwości i jak stosować chlorellę. Należy ona do alg z rodziny zielenic i charakteryzuje się ponadprzeciętną zawartością chlorofilu. Rośnie w słodkowodnych zbiornikach. Po odpowiednim przetworzeniu stanowi źródło licznych substancji korzystnych dla organizmu pod postacią suplementów.

Jak stosować chlorellę?

Jakie składniki zawiera chlorella?

Skład chlorelli został bardzo dobrze poznany. Można w nim znaleźć między innymi:

  • białka – wysokiej jakości, zawierające większość niezbędnych aminokwasów
  • kwasy tłuszczowe – zarówno nasycone jak i nienasycone, w tym palmitynowy, oleinowy i linolenowy
  • pierwiastki – wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, sód, cynk
  • witaminy – A, D, E, K, C oraz z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, kwas foliowy, biotyna, B12
  • chlorofil alfa, beta-karoten, polisacharydy

Chlorella jest również źródłem astaksantyny i co ciekawe, kumuluje tę substancję nawet w warunkach braku oświetlenia. W rezultacie można powiedzieć, że posiada bardzo bogaty skład i dzięki temu może uzupełniać niedobory makro- i mikroelementów.

Jak stosować chlorellę?

Chlorella posiada niemożliwą do strawienia przez organizm człowieka ścianę komórkową. Właśnie dlatego podczas produkcji suplementów musi zostać poddana obróbce, której celem jest uwolnienie cennych składników odżywczych. Suplementy mogą być dostępne pod postacią tabletek, kapsułek, ekstraktu, a także proszku. Zatem jak stosować chlorellę?

Zwykle zalecane dawkowanie widnieje na opakowaniu danego suplementu. Dawki wahają się w granicach 3-5 g (do jednej łyżeczki) na dobę dla osób dorosłych, a w przypadku ekstraktów jest to około 30 ml. Suplementacja trwa od 3 do 5 miesięcy, przy czym można ją rozpocząć od połowy zalecanej dawki.

Warto zwrócić uwagę na chlorellę w proszku, ponieważ na jej bazie można wykonywać koktajle czy smoothies. Przykładem jest koktajl z chlorelli, bananów, szpinaku oraz oleju kokosowego. Taki napój będzie smacznym i ciekawym urozmaiceniem diety. Dodatkowo będzie zawierał cenne substancje odżywcze pochodzące również z pozostałych jego składników.

Chlorella z rozerwaną ścianą komórkową bioalgi

Jak przygotować?

Rzeczy, które będą potrzebne

  • łyżeczka chlorelli w proszku
  • 1 banan
  • garść świeżego szpinaku
  • łyżka oleju kokosowego
  • woda

Sposób przygotowania

Do blendera wrzuć wszystkie składniki i w miarę potrzeby uzupełnij wodą.

Właściwości chlorelli

Zaletą algi jest wszechstronne, kompleksowe oddziaływanie zarówno na zdrowie jak i wygląd zewnętrzny człowieka. Dodatkowo należy do bezpiecznych suplementów, rzadko jej stosowanie wywołuje skutki uboczne.

Chlorella wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że składniki komórkowe i funkcje układu immunologicznego są mniej uszkodzone u pacjentów, którzy ją stosują. Wysoki poziom chlorofilu w chlorelli chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania radioaktywnych cząstek z organizmu. Podczas przyjmowania chlorelli zmniejsza się również liczba infekcji dróg oddechowych u pacjentów z glejakiem.

Pozostałe właściwości chlorelli:

  • usuwa metale ciężkie i toksyny z organizmu – w dzisiejszych czasach ich śladowe ilości można spotkać między innymi w większych rybach morskich, a także innych produktach spożywczych;
  • działa alkalizująco – wspomaga utrzymanie prawidłowego pH organizmu;
  • wpływa na stan skóry – opóźnia procesy starzenia się, poprawia jej koloryt, przyspiesza gojenie się ran, a także zmniejsza obrzęki;
  • pomaga w walce z otyłością – między innymi poprzez zwiększanie metabolizmu czy stabilizację poziomu glukozy we krwi;
  • wpływa korzystnie na układ trawienny – łagodzi zaparcia i sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej jelit;
  • eliminuje przykry zapach potu oraz nieświeży oddech.

Bibliografia:

  1. Pogorzelska E., Hamułka J., Wawrzyniak A., Astaksantyna – budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 1/2016.
  2. Brodowiak A., Jak usunąć metale ciężkie?, Naturoterapia w praktyce, 2/2017.
  3. Zdrojewicz Z., Bieżyński B., Krajewski P., Czy warto jeść algi?, Medycyna Rodzinna, 21/2018.
  4. Rani K., Sandal N., Sahoo PK., A comprehensive review on chlorella – its composition, health benefits, market and regulatory scenario, The Pharma Innovation Journal, 7/2018.

Polecane produkty

Chlorella bioalgi – skuteczny detoks organizmu
Główne działanie chlorelli to oczyszczanie organizmu z substancji toksycznych oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Wykazuje także działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne  Zobacz więcej …
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Ściana komórkowa chlorelli wykonana jest z mikrofibryli, które zawierają celulozę. Mikrofibryle wytwarzają drobne rusztowania, które wychwytują cząsteczki brudu. Działa to na zasadzie podobnej do sieci. Spirulina + Chlorella nie tylko wspomoże oczyścić  Zobacz więcej …